SZC logo

Nagykanizsai Szakképzési Centrum

OM kód: 203044/002 | 8800 Nagykanizsa, Ady Endre u. 29.

Intézmény logo

Nagykanizsai SzC Thúry György Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Projektek

2022-1-HU01-KA121-SCH-000060995

7 fő 13. évfolyamos turizmus szakirányban tanuló diákunk vett részt ezen a projekten  Olaszország, festői, hegyekkel ölelt Abruzzo régiójában. Megismerhették egy hasonló profilú oktatási intézmény életét, részt vehettek olasz diákokkal közösen iskolai és szabadidős programokon. Látogatást tettek a fővárosban Rómában is, ahol idegenvezető segítségével csodálhatták meg Olaszország egyik leggazdagabb történelmi és kulturális örökségét. Ezen kívűl természetesen önállóan tervezték meg saját kis felfedező turáikat környéken. Sok tudással, és új készséggel gazdagodtak. A mobilitás fejlesztette az alkalmazkodó készségüket, az idegennyelvi kommunikációs készségüket, és a szervezőkészségüket is. 

 

"Mindennapjaink egy rendszer szerint mentek. Minden reggel felkeltünk, és a 7:15-ös busszal indultunk ki Tagliacozzo iskolába, ahová 8 óra körül értünk be. Megfigyeltük az órákat , mivel a tanárok és diákok nagytöbbsége nem beszélt angolul, szóval igazából csak hallgattuk az órákat, váltottunk pár szót az osztálytársainkkal a fordító segítségével. A tanárok akik bejöttek az osztályterembe órát tartani, átalában egy gyors bemutatkozással kezdték, majd megkértek minket is ugyanerre. Az iskola nap vége számunkra 13:45-kor volt és akkor indultunk busszal vissza Avezzánóba, ahol ebédelni mentünk a Bakery House-ba. A délutánjaink változatosak voltak, első héten olasz kurzusokon vettünk részt az Amfi irodában, a kurzusok nagyon jó hangulatban teltek, és ez mellett tanultunk is rövidebb, egyszerűbb olasz kifejezéseket, oktatónk segítségével. Napjainkat mindíg a Bakery House-ban zártuk egy finom vacsorával. Hétvégén tettünk kirándulást L'Aquila-ban, ahol a város megismerése mellett egy nagyon izgalmas napunk volt. Másnap Rómába látogattunk el, ami már vágyam volt rég óta, és nagy élvezet volt híres helyeken járni, és még a Vatikánt is meglátogattuk. A következő héten az iskolanapjaink a megszokott módon teltek, de délután jártunk Alba fuecens-be ahol egy ókori város romjairól tudhattunk meg többet. Szintén meglátogattuk Tagliacozzót és túráztunk a város hegybe vájt részein, és még a vízesést is megtekintettük. Szabad délutánjainkat sem töltöttük tétlenül, túráztunk a hegyeknél Avezzano-ban is.  Az utolsó program az Aielli-i művészvölgy látogatása volt, ami egyben a búcsúzó napunk is."

 

Mit tanultál, tapasztaltál, sajátítottál el a mobilitás alatt? Miben fejlődtél?

Szerintem a mobilitás alatt legfőképpen nyitottabb lettem, mind új emberek megismerésére, és befogadóbb a különféle életmódokhoz és kultúrákhoz. Én alapvetően elég válogatós vagyok az ételek terén, de ez alatt a két hét alatt sok különféle ételt volt alkalmam megkóstolni, amik miatt úgy hiszem ezen  tudok változtatni. Az angol nyelvel kapcsolatban én úgy indultam el, hogy tudom magamról, hogy egészen jól megértem a nyelvet, viszont a nyelvtani szerkezetekkel vannak problémáim és tartottam attól hogy ebből esetleg hátrányosságom lesz, viszont a mobilitás során bonyolult mondatokat nem sokat kellett használnom az iskolában, mivel a diákok közül nem sokan beszéltek jól angolt, így én is bátrabban mertem beszélni. Néha kicsit nehéz volt megérteni az olaszokat angolul beszélni, mivel nagyon erős az akcentusuk, de próbátam minden helyzetből a maximumot kihozni.

Mennyire teljesültek az előzőleg meghatározott célkitűzéseid?

Én úgy vélem miután hazaértem az utazásról egy kicsit megváltoztam, jobb értelemben, hiszen mér nyitottabb vagyok idegen dolgokra, és befogadóbb minden téren. Szerintem a mobilitás alatt megtanultam önállóbb is lenni, hiszen két hétig csoportosan éltünk egy apartmanban, ahol mindenkinek magának kellett elvégeznie a rá váró feladatokat. Napirendünk volt, amibe bele kellett iktatunk bevásárlásokat, élelmiszerboltban, és a ház körüli feladatokat is el kellett végezni. Többet kellett térképre hagyatkozva tájékozódni, hiszen nem ismertük a környező helyeket, viszont a mobilitás végére nagyon megszoktam már Avezzano-t és bármikor szívesen visszatérnék. Úgy hiszem az egész mobilitás alatt célom volt új dolgokat kipróbáni és ez sikerült is.

Tanultál olyat, amire előre nem számítottál?

Úgy kezdtem bele ebbe, az utazásba, hogy arra számítottam, hogy a városokban, iskolákban mindenki beszél angolt, de tévedtem, és többször találtam magam olyan szituációkban, amikor olyan emberekkel kellett beszélnem, akikkel nem tudtunk közös nyelvet érteni, viszont ekkor nagy segítségemre volt a fordító. Előfordult olyan is hogy a boltban esetleg nem tudtuk megérteni hogy a termék mire való a címkéje alapján és olasz vásárlókat kellett megkérdezni, akik persze nagyon segítőkészek voltak a szituáció megoldásában.

GALÉRIA

Avezzano14

IMG20231112101610.jpg
IMG20231112112441.jpg
IMG20231111100613.jpg

Partnereink

SZC logo

Nagykanizsai Szakképzési Centrum


Nagykanizsai SzC Thúry György Technikum

8800 Nagykanizsa, Ady Endre u. 29.

Telefon: 93/509-590

E-mail: titkarsag@kerikanizsa.hu

OM azonosító: 203044/002


2024Nagykanizsai SzC Thúry György Technikum