51. Intersteno világbajnokság

6 Sze

Tanai Tamás János sikerei
a Berlinben megrendezett 51. Intersteno világbajnokságon

Július 22–28. között került megrendezésre Berlinben az 51. Intersteno kongresszus és világbajnokság. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának 12. évfolyamos tanulója, Tanai Tamás János három versenyszámban mérette meg magát a 26 ország részvételével zajlott versenyen. Beszédíró gépírás kategóriában eddigi legjobb teljesítményét nyújtva 4. helyezést ért el, gépírásból szintén eddigi legjobbját teljesítve a 10. helyen zárt, szövegszerkesztésből pedig 15. lett a világbajnokság mezőnyében. A kombinált ranglistán (legalább 3 sikeres versenyszám alapján) a 14. helyen végzett.

Sok-sok munka, rengeteg, kitartó gyakorlás előzte meg ezt a versenyteljesítményt. Hónapokon át készültünk a világbajnokságra, s a nyári szünet nagy része is a közös felkészülés jegyében telt: személyesen az iskolában, az internet adta lehetőségeket kihasználva, vagy éppen Tamásék otthonában, Tótszentmártonban. A cél nem csupán a világbajnoki versenyszintek elérése volt – amit nehezített, hogy Tamás 2000-es születésű lévén éppen átkerült junior kategóriába, amiben a világbajnoki versenyszint is lényegesen magasabb a tanulói kategóriához képest –, hanem tisztességes helytállás, sikeres szereplés, minél jobb helyezés elérése a kontinenseken átívelő mezőnyben. Bátran mondhatjuk, teljesítettük a célt.

Berlin sok élményt adott számunkra: izgalmat, szakmai és versenytapasztalatot, a kongresszusi előadások révén szakmai ismereteket, hazai és nemzetközi kapcsolatokat, barátságokat, a történelmi helyszínek megismerését, Berlin és környéke látványosságaival való találkozást.

Felejthetetlen pillanatokat éltünk át a versenynek helyt adó Hollywood Media Hotel konferenciatermeiben a gyakorlások és versenyek idején, főként török és német versenytársaktól övezve, olasz versenykoordinátor, illetve Dobos Anita nemzetközi versenytitkár tájékoztatását, instrukcióit követve; a megnyitó és a záró ünnepségek helyszínéül szolgáló Delphi mozi elegáns termében, ahol valamennyi ország nemzetközi versenytitkára biztatta anyanyelvén néhány szóval minél jobb teljesítményre, tisztességes helytállásra csapatát, majd büszkén lobogtatta országa zászlaját, s ahol – megannyi izgalmat követően – végre megismerhettük az eredményeket, s büszkén, állva tapsoltunk Vicai Erikának, aki világbajnoki címet nyert, és Árvainé Dani Juditnak, aki 3. helyezést ért el gyorsírásból.

A konferencia egyik – magyar szempontból – legizgalmasabb momentumát Tsuguo Kaneko japán szakember előadása adta, aki arról beszélt, miként tanulmányozták a japán, koreai és kínai gyorsírási rendszerek kialakításakor más nemzetek rendszereit, többek között – a kivetítve is bemutatott – magyar gyorsírási rendszert. Érdekesség, hogy mindeközben ún. Velotype készüléket használva egy szakember gyors, pontos szövegbevitele mellett, valós idejű megjelenítéssel, írottan is lehetett követni az előadásokat – akár 13 nyelven –, hiszen a rendszer – összekötve a Google fordító nyújtotta előnyökkel – azonnal fordította az angol vagy német nyelven elhangzó szakmai előadásokat, így azok magyarul is azonnal olvashatók voltak egy tableten.

Berlin és környékének megrendítő történelmi helyszínei és ámulatba ejtő nevezetességei is felejthetetlen emlékekké váltak bennünk: a Reichstag, a Branderburgi kapu, a győzelmi oszlop, a Kancellária épülete, a Rotes Rathaus, a berlini fal megmaradt részei, nyomvonala, Charlie Checkpoint, a Múzeum-sziget, a berlini dóm, a kormányzati negyed, a Spree folyó a molekulaembereket ábrázoló alkotással, a Humboldt Egyetem épülete, a káprázatos kilátást nyújtó TV-torony, az állatkert, Postdam, a Sanssouci park, az olimpiai stadion.

A versenyek és programok során megismerkedhettünk és beszélgethettünk többek között cseh, török, német, egyesült államokbeli, dél-koreai és brazil résztvevőkkel. Nagy öröm számunkra, hogy lehetőségünk adódott a magyar csapat versenyzőivel és kísérő tanáraival történő tapasztalatcserére, szakmai konzultációra, ezáltal betekintést nyerhettünk más intézmények falai között zajló szakmai munkába. Jó érzés volt, hogy csapattagok mindenben segítették egymást a Berlinben töltött napok alatt.

Köszönetet mondunk a teljes mértékű támogatásért, segítségért a Nagykanizsai Szakképzési Centrumnak, iskolánk igazgatónőjének, Richterné László Erzsébetnek, intézményünk munkatársainak, a Nagykanizsai Járásbíróság elnökének, elnökhelyettesének, munkatársainak a beszédíró gépírás versenyszámhoz biztosított speciális eszközért és szakmai segítségért, a magyar csapatot koordináló nemzetközi versenytitkárnak, Dobos Anitának, valamint kollégáinak, Czuczor Aliznak és Berencsiné Palcsák Bernadettnek, mindenkinek, aki szurkolt, és gondolt ránk a világbajnokság idején.

Kalmár Izabella Tímea
felkészítő tanár