Általános információ a szakmai képzésekről

Általános tudnivalók a szakmai oktatásról

2021-2022. tanévben induló meghirdetett szakmáink

A szakmai oktatás választott szakmától függően nappali rendszerben tanulói jogviszonyban vagy felnőttképzés keretében történik.

Ezek a képzések alapesetben 2 évesek ám ez a jogszabály szerinti lehetőségekkel élve – felnőttképzési jogviszony keretében – rövidíthetőek. A tanulmányok során előzetes gyakorlati tudás beszámítható.

Két szakma (és egy rövidebb ciklusú szakmai képzés keretében iskolai rendszerben szerzett szakképesítés) ingyenesen megszerezhető.

A képzés bemeneti feltétele az alapfokú végzettség vagy érettségi vizsga a választott szakmától függően. A felvétel feltétele az egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat lehet, választott szakmától függően.

A képzések indulásának várható kezdete: 2021. szeptember eleje, a képzések megfelelő létszám esetén indulnak.

Minden szakma oktatása ágazati alapoktatással kezdődik, mely ágazati alapvizsgával végződik. Ekkor ágazattól függően akár másik szakma is választható. A szakmai oktatás az ágazati alapvizsga után kezdődik.

Az oktatás elméleti része az intézményekben, a gyakorlati része pedig külső gyakorlati helyen, duális partnernél, esetleg belső tanműhelyben történik.

 

A nappali rendszerű oktatásra vonatkozó szabályok A felnőttképzésre vonatkozó szabályok
Nappali rendszerben iskolai napokon zajlik az oktatás délelőtt Hétköznap esténként, illetve szombatonként történik az oktatás
Diákigazolványt kapnak a tanulók. Nincs diákigazolvány
Családtámogatások (családi pótlék 20 éves korig, családi adókedvezmény) Nincs családtámogatás
16-25 éves kor között 16. év után felső korhatár nélkül


 

Érettségire épülő 2 éves képzések:

Alapfokú végzettségre épülő 2 éves képzések: