8. osztályosoknak

19 okt

TECHNIKUM VAGY SZAKKÉPZŐ?

A szakképző iskolában egy szakma mesterévé válhatsz, ha magasabb szintű tudás a cél, akkor a technikumot ajánljuk.

 

MIÉRT A TECHNIKUM?

  • ágazatot választasz, KIPRÓBÁLOD AZ ÁGAZAT SZAKMÁIT, majd CSAK A 10. év végén kell szakmát választani
  • 5 év múlva lesz egy érettségi bizonyítványod és egy technikusi okleveled is
  • ugyanazt tanulod, mint a gimisek matematikából, magyarból, történelemből és egy választott idegen nyelvből (ezek közül háromból 12. év végén előrehozott érettségi vizsgát tehetsz)
  • az ötödik érettségi tantárgy a technikusi vizsgád lesz, ami egyben emelt szintű érettségi tantárgynak számít
  • az 5. év után elkezdheted felsőfokú tanulmányaidat.
  • ha szakirányú felsőoktatási intézményt választasz nagy előnnyel indulsz a gimnáziumból érkezett hallgatókkal szemben
  • nálunk csak egy idegen nyelv tanulása kötelező, de van lehetőség második nyelvet is tanulni
  • ösztöndíjat kapsz már 9. évfolyamon is

 

MIÉRT A SZAKKÉPZŐ?

  • ágazatot választasz, 1 ÉV ALATT AZ ÁGAZAT SZAKMÁIT KIPRÓBÁLOD, majd 9. év végén kell szakmát választani és két évig tanulod a szakmát cégeknél, vállalatoknál és az iskolában
  • 3 éves képzés, a végén szakmai bizonyítványt kapsz
  • ösztöndíjat kapsz már 9. évfolyamon is
  • A KÉPZŐHELYED LEHET AZ ELSŐ MUNKAHELYED IS, HA MEGÁLLOD A HELYED

 

DÖNTS JÓL, JÖVŐD A TÉT!


 

Gazdálkodás és menedzsment ágazat

Tagozat kód: 0021

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: nem szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat szakmai oktatás keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Precizitás, pontosság, rendszerszemlélet, rugalmasság, szabálykövetési hajlandóság, jó kommunikáció képesség, problémamegoldó készség, csapatmunka, szervezőkészség, felelősségtudat, folyamatos önfejlesztési igény.

Feladata

A pénzügyi-számviteli ügyintéző a gazdálkodó szervezetek gazdasági tevékenységével összefüggő részfeladatait önállóan végzi: könyvelési feladatokat lát el, számítógépes programokat használ, nyilvántartások vezetésében vesz részt, közreműködik egyes pénzügyi műveletek előkészítésében és lebonyolításában.

Ajánlott minden fiatal számára, aki precíz és pontos a feladatainak ellátásában, rendszerben gondolkodik, érdeklik a gazdasági folyamatok, szereti a gyakorlatias feladatokat. A szakképzettséget végzettek a gazdasági terület széles körében tudnak elhelyezkedni vagy továbbtanulhat a gazdasági felsőoktatásban vagy magasabbszintű képesítést szerezhet, mint például mérlegképeskönyvelő, adótanácsadó, banki szakember, vámszakember.

 

 

Gazdálkodás és menedzsment ágazat

Tagozat kód: 0021

Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: nem szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat szakmai oktatás keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Agilis, jó kommunikációs készség, problémamegoldó-és szervezőkészség, csapatmunka, felelősségtudat, nyitottság az informatikai eszközök használatára.

Feladata

A vállalkozási ügyviteli ügyintéző alkalmas a vállalkozás ügyviteli feladatainak végrehajtására, közreműködik a számviteli és pénzügyi feladatainak ellátásában, közreműködik a mikro-, kis- és középvállalkozások számviteli és pénzügyi feladatainak ellátásában, egyes részfeladatokat önállóan végez. Kapcsolatot tart a munkatársakkal, ügyfelekkel, illetve rendezvényeket, megbeszéléseket szervez.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a vállalkozások működése, belső folyamata, azokhoz kötődően szívesen lát el ügyviteli feladatokat. A szakképzettséggel rendelkező elhelyezkedhet a gazdasági szférában ügyintézőként, de akár továbbtanulhat a gazdasági felsőoktatásban vagy magasabbszintű képesítést szerezhet, mint például mérlegképeskönyvelő, adótanácsadó, banki szakember, vámszakember.

 

 

Kereskedelem ágazat

Tagozat kód: 0020

Kereskedő és webáruházi technikus

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Átlagon felüli informatikai tudás, logisztikai és szervező képesség, tervezési és elemző képesség, számolási készség, fizikai aktivitás, csapatmunka.

Feladata

A kereskedő és webáruházi technikus szakma új távlatokat nyit a kereskedelem területén. A szakképzett technikus az általános kereskedelmi folyamatok megismerése mellett alapos tudással rendelkezik a marketing, az online értékesítés és a webáruházak működésével kapcsolatosan.

Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira és az online világ szerelmesei.


 

Közlekedés és szállítmányozás ágazat

Tagozat kód: 0027

Logisztikai technikus

Logisztika és szállítmányozás szakmairány

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: nem szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Elemzőkészség, döntésképesség, kapcsolatteremtő és fenntartó készség, szorgalom, felelősségtudat.

Feladata

A logisztikai technikus feladata a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, a logisztikai rendszerrel kapcsolatos vezetői munka támogatása, valamint a szállítmányozási tevékenységgel kapcsolatban az áru továbbításához legalkalmasabb fuvarozási mód kiválasztása, a szerződés megkötése, szükség szerint az útvonal megtervezése. Összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet és ellátja a szállítás során felmerülő raktározási, kezelési feladatokat is.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a szállítmányozással kapcsolatos szervezőmunka, a logisztikai tervezés, szem előtt tartva az eredményességet és hatékonyságot.

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0023

Cukrász szaktechnikus

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.

Feladata

A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0023

Szakács szaktechnikus

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.

Feladata

A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedésére végzett munkát.

A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

Turizmus-vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0023

Turisztikai technikus

Turisztikai szervező szakmairány

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Jó kommunikáció szóban és írásban, érdeklődő, nyitott, vállalkozó szellemű beállítottság, szervező-, kezdeményező- és együttműködőképesség, nyelvérzék.

Feladat

Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal magyar és idegen nyelven.

Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.

 

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0023

Vendégtéri szaktechnikus

Képzési idő: 5 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 13. évfolyam érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.

Feladata

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé is.

 

 

Élelmiszeripar ágazat

Tagozat kód: 0066

Pék

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 11. évfolyam végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.

Feladata

A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.

 

 

Kereskedelem ágazat

Tagozat kód: 0060

Kereskedelmi értékesítő

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: nem szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 11. évfolyam végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Önállóság, felelősségtudat, kommunikációs készség, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, jó kapcsolatteremtő képesség, empátia, digitális eszközök használata.

Feladata

A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed továbbá az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására, a környezetvédelemre.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret emberekkel foglalkozni, szereti a változatos kihívásokat, ösztönzi a kereskedelem dinamizmusa, fontos számára a hosszútávú karrierlehetőség.

Forrás: https://szakkepzes.ikk.hu


 

Turizmus vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0061

Cukrász

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 11. évfolyam végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködőképesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

Feladata

A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágyna

Forrás: https://szakkepzes.ikk.hu

 

 

Turizmus vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0061

Pincér-vendégtéri szakember

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 11. évfolyam végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

Feladata

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

 

 

Turizmus vendéglátás ágazat

Tagozat kód: 0061

Szakács

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Pályaalkalmasság: szükséges

Választható idegen nyelv: angol nyelv, német nyelv

  1. évfolyam végén szakmai alapvizsgát tesznek a diákok, ezt követően a szakmai tárgyakat duális képzés keretében sajátítják el.

A 11. évfolyam végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésével zárul.

Kompetenciaelvárás

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

Feladata

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

Forrás: https://szakkepzes.ikk.hu

 

A felvétel feltételei:

A felvételi eljárás során az általános iskola 5. 6. és 7. év végi és 8. félévi eredményeit vesszük figyelembe magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és egy választott természettudományos tantárgyból.

Megszerezhető maximális pontszám: 100 pont.

Pályaalkalmassági vizsgálat:

Az iskolánkba jelentkező 8. osztályosok számára a cukrász, a pincér-vendégtéri szakember, a szakács és a Turizmus vendéglátás ágazat technikumi képzésbe történő felvételi eljárásnak része egy pályaalkalmassági vizsgálat. Ezt a vizsgálatot intézményünk szervezi és bonyolítja. Ezek szervezése a jelentkezések után történik, a tanulókat ennek időpontjáról értesítjük.

A pályaalkalmassági vizsgálat tartalma:

  1. Motivációs beszélgetés, kommunikációs képességek vizsgálata
  2. Rajzkészség, kézügyesség vizsgálata
  3. Mozgáskoordináció vizsgálata
  4. Mérések, arányok, mértékegységek ismerete
  5. Alapanyag- és fűszerfelismerés

A pályaalkalmassági vizsgálat eredménye „alkalmas” vagy „nem alkalmas” lehet, az eredményt továbbítjuk a jelentkezők felé. A „nem alkalmas” eredmény esetén az adott szakma nem választható.

Kollégiumi elhelyezést igény szerint biztosítunk.